HGK Posebno priznanje Alius grupi d.o.o. za poseban doprinos razvoju inovatorstva u Primorsko-goranskoj županiji

Ovogodišnju „Zlatnu kunu“ HGK – Županijske komore Rijeka za najuspješniju veliku tvrtku dobio je trgovački lanac Plodine. Među srednjim tvrtkama dobitnik je kastavski Montelektro, specijaliziran za automatizaciju pivovara, a od malih tvrtki putnička agencija Olivari iz Malinske.

Nagrada za životno djelo pripala je dugogodišnjem djelatniku Rijeka cesta i Hrvatskih cesta te predavaču na Pomorskom fakultetu Matiji Gladu.

Priznanja za značajnija ulaganja primili su predstavnici Jadran galenskog laboratorija, koji je ostvario projekt izgradnje novog proizvodnoga kompleksa Pharma Valley. Dodijeljeno im je i priznanje za najuspješnijeg izvoznika u Primorsko-goranskoj županiji.

Priznanje za značajno ulaganje dobila je i tvrtka Cedar koja ulaže u drvno-prerađivačku industriju, a oko 30 milijuna eura uložila je u pilanu u Vrbovskom. Za značajno ulaganje u hotelskoj industriji, “Zlatna kuna” pripala tvrtki Jadranka iz Malog Lošinja, koja planira nova ulaganja od oko 200 milijuna eura. 

Osim JGL-a, najuspješniji izvoznici su Brodogradilište 3. maj i Remontno brodogradilište Viktor Lenac. 

Za posebne rezultate, priznanje je dodijeljeno Luci Rijeka za značajan rast prometa, tvrtki Ris za razvoj softvera te turističkoj agenciji Katarina Line za uspjehe na irskom i britanskom tržištu.

Za inovacije priznanja su dodijeljena Jadroliniji za projekt e-Jadrolinija, Eko projektu za inovaciju tretiranja otpadnih voda u marinama i Alius grupi za rješenje preciznoga laboratorijskog mjerenja.

“Ne možemo biti zadovoljni sve dok gospodarski rast ne prijeđe stopu od 3 posto na godišnjoj razini, odnosno onoliko koliko je potrebno za otplate kredita”, rekao je predsjednik HGK Luka Barilović. Kazao je da se dosta govori o funkcioniranju komore, navodeći da je vizija novog vodstva prelazak na samofinanciranje. 

Ocijenio je da si Hrvatska ne može dozvoliti luksuz dugog čekanja nove vlade te apelirao da se pregovorima što prije dođe do stabilne vlade ili da se raspišu novi izbori. Javlja Josip Krmpotić.

IZVOR: radio.hrt.hr, https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/plodine-montelektro-i-olivari-najuspjesnije-tvrtke-u-zupaniji/107535/