Uz potporu županije inovacija Pharmalogger ugrađena u 300 ljekarni

U sklopu Komercijalizacije inovacija do 2009.-2016. godine zaprimljeno je 63 zahtjeva iz PGŽ.

Primorsko-goranska županija (PGŽ) prepoznaje značaj inovatorstva te već 21 godinu provodi izbor i dodjeljuje sredstva najboljim inovacijama radi poticaja inovatorima da stvaraju i svoj rad prikažu javnosti. Bespovratnim financijskim sredstvima za najbolje rangirane inovacije žele pomoći inovatorima u razvoju inovacija, izradi prototipa, troškovima inovacije ili u prvim koracima prema komercijalizaciji. Iz županije ističu da je od 1995. godine 70-tak inovacija zaživjelo na tržištu i to najčešće u obrtima ili tvrtkama, što pokazuje velik potencijal za razvoj gospodarstva.

Nastavak u 2017.

˝Svjesni činjenica da je prema svim ekonomskim kategorijama uvođenje inovacije na tržište dugotrajan, mukotrpan proces koji zahtijeva ulaganja u ispitivanje tržišta, alate, marketing, ateste, često uz pokušaje i pogreške te nezainteresiranost banaka za praćenje takvih projekata, županija je 2009. godine pokrenula pilot projekt Komercijalizacija inovacija˝, objašnjavaju iz PGŽ. Sredstva za provedbu pilot projekta osigurana su u proračunu županije u iznosu od 150.000,00 kuna i u jednakom omjeru su se izdvojila i od strane Zaklade za financiranje izradbe prototipova FIPRO. Sredstva su namijenjena za unaprjeđenje postojeće faze inovacije, a iznosi se kreću od 50.000,00 do najviše 100.000,00 kuna. Dio sredstava se odobrava u vidu zajma bez kamata, bez jamaca, a dio je bespovratan na rok od tri godine s dodatnim počekom do jedne godine. Projektom Komercijalizacija inovacija za razdoblje 2009. – 2016. zaprimljeno je 63 zahtjeva, plasirano je preko 1.600.000,00 kuna te je omogućena komercijalizacija 23 novih inovacija. Zaklada za financiranje izradbe prototipova FIPRO zadužena je za tehničko-tehnološku i tržišnu obradu inovacija, te operativnu provedbu projekta.

23 komercijalizirane inovacije

od 2009. do 2016. godine

˝Projekt Komercijalizacija inovacija se može smatrati uspješnim jer su se natjecale kvalitetne tvrtke i kvalitetni projekti te su dodijeljena financijska sredstva uložena u konkretnu komercijalizaciju pojedinih inovacija. S projektom se planira nastaviti i u 2017. godini˝, poručuju iz PGŽ.

Županija je podržala i inovacije Alius grupe, tvrtke za menadžment i savjetovanje u tehničkoj zaštiti, elektronici i automatici. Kako kažu iz tvrtke, posebno su ponosni na njihov prvi proizvod je Pharmalogger jer nije samo sustav za precizno laboratorijsko mjerenje i kontrolu temperature i vlage, već ideja dolazi iz stvarne potrebe farmaceutskog okružja.

˝On je više od proizvoda, on je lanac koji osigurava povjerenje proizvođaču, distributeru, ljekarni i na kraju zadovoljnom i nasmiješenom kupcu. Zahvaljujući našem partneru, najvećoj riječkoj farmaceutskoj kompaniji, već pri samom razvoju proizvoda, Pharmalogger smo testirali i dokazali kao automatski, pouzdan i kontinuirani nadzor uvjeta okoline u svim fazama distribucije lijekova˝, objašnjavaju iz Alius grupe.

Unaprijedili inovaciju

Sustav Pharmalogger plasiran na tržište 2013., nakon četiri godine ulaganja u istraživanje, razvoj i testiranje i ugrađen je u 300 ljekarni i 15 farmaceutskih poduzeća na području Hrvatske i BiH. ˝Sustavom se sprečava nesavjesno čuvanje i prijevoz lijekova te se povećava razina zaštite pacijenata, a uz financijsku potporu zaklade za financiranje Fipro omogućeno nam je stvaranje, razvoj i proizvodnja Pharmalogger standalone inovacije. Sredstva iz programa Komercijalizacija inovacija koristili smo u svrhu razvoja i unapređenja postojeće inovacije˝, kažu iz Alius grupe.

Zahvaljujući dobivenom novcu, Alius grupa je kupila potrebnu opremu odnosno dijelove za proizvodnju Pharmalogger sondi i Pharmalogger controlera koji su osnovni dijelovi inovacije čime je povećala proizvodnju, a i prodaju. Razvili su novi softver i aplikaciju koji prati temperature u vozilima putem mobitela. Daljnjim razvojem odlučili su omogućiti neprekidan nadzor temperature i vlage kroz sve faze manipulacije osjetljivih proizvoda i osmislili Pharmabox. PharmaBox će jedini na tržištu zadovoljiti sve kriterije propisane za prijevoz proizvoda u kontroliranim temperaturnim uvjetima jer omogućuje određivanje temperature u rasponu od 1°C do 65°C kroz modove hlađenja i grijanja.

˝Zahvaljujući vještinama našeg tima i predanosti u kratko vrijeme omogućena nam je prepoznatljivost Pharmalogger sustava i ugled tvrtke te odličnu poziciju na domaćem tržištu. To nam otvara vrata za stvaranje novih ideja i novih inovacija˝, zaključuju iz Alius grupe.     

AUTOR: Poslovni dnevnik, https://www.poslovni.hr/hrvatska/uz-potporu-zupanije-inovacija-pharmalogger-ugraena-u-300-ljekarni-322349