Inovacija tvrtke Alius nadzire lijekove u skladištima, vozilima i ljekarnama

Pharma°C

Inovacija tvrtke Alius nadzire lijekove u skladištima, vozilima i ljekarnama

,,Nakon četiri godine ulaganja u istraživanje, razvoj i testiranje Alius grupa, tvrtka iz Viškova u zalađu Rijeke, u suradnji s JGL-om na tržište je plasirala Pharmalogger, sustav preciznog mjerenja i kontrole temperature i vlage u distribuciji lijekova, od tvorničkog skladišta preko veledrogerija do ljekarni. Nakon toga otišla je korak dalje i razvila PharmaBox, jedini proizvod na tržištu koji prati uvjete prijevoza lijekova.

Malu tvrtku iz Saršona, naselja u Općini Viškovo u zaleđu Rijeke, Predrag Krndija u samo je nekoliko godina učinio prepoznatljivom i cijenjenom na domaćem tržištu distribucije lijekova. Dogodilo se to sasvim slučajno, samo zato što je pokušao zadovoljiti potrebu dugogodišnjega klijenta i krenuo u poslovnu avanturu razvoja inovativnog proizvoda. Njegova Alius grupa poslovati je počela 2003. i prvih se godina bavila isključivo sustavima tehničke zaštite ( videonadzorom, alarmnim i vatrodojavnim sustavima), a onda joj je suradnja s JGL-OM, poznatom riječkom farmaceutskom tvrtkom, odškrinula vrata farmaceutske industrije i pružila mnoge poslovne prilike koje je Krndija znao iskoristiti.”

Novo i drukčije

,,Nakon četiri godine ulaganja u istraživanje, razvoj i testiranje Alius grupa je 2013. na tržište plasirala inovativan proizvod. Njezin Pharmalogger, sustav preciznog mjerenja i kontrole temperature i vlage u distribuciji lijekova, od tvorničkog skladišta preko veledrogerija do ljekarni, do danas je ugrađen u više od tristo ljekarni i 15 farmaceutskih tvrtki, najviše u Hrvatskoj i BiH.

– Sustave tehničke zaštite počele su na tržištu nuditi mnoge tvrtke, čak i one koje su se prije svega bavile informatikom i klimatizacijskim uređajima, ali mi smo uvijek željeli stvoriti nešto novo i drukčije te klijentima ponuditi inovativna rješenja. Priča o Pharmaloggeru krenula je kad nas je dugogodišnji partner JGL pitao imamo li u ponudi sustav koji bi alarmirao kad u prostoru temperatura poraste iznad granice dopuštene za lijekove. S njim smo počeli razvijati sustav i zahvaljujući njemu, najvećemu riječkom farmaceutskom poduzeću, testrirali smo Pharmalogger i već u razvojnoj fazi dokazali da je riječ o vrlo pouzdanu i preciznu sustavu koji omogućava stalan nadzor uvjeta okoline, temperature i vlage kako bi se zadovoljila načela hladnog lanca u svim fazama distribucije lijekova, od proizvođača, distributera i ljekarni do krajnjega kupca lijeka, dakle analiza, mjerenje, kontrola, validacija i dokumentacija, te osigurala kvaliteta čuvanja lijekova – objašnjava Krndija početke u tržišnoj niši proizvodnje medicinskih i laboratorijskih elektroničkih sklopova i komponenata.

Alius grupa svoju je inovaciju naknadno unaprjeđivala pa su njezini inženjeri razvili i novi softver i mobilnu aplikaciju za praćenje temperature u vozilima mobitelom. Kako bi omogućili neprekidan nadzor temperature i vlage u svim fazama distribucije lijekova, daljnjim razvojem osmislili su PharmaBox, zasad jedini proizvod na tržištu koji različitim stupnjevima hlađenja i grijanja zadovoljava sve kriterije propisane za prijevoz proizvoda u kontroliranim temperaturnim uvjetima.”

SWOT ANALIZA

Snaga

-inovativnost proizvoda

-stabilnost tržišta distribucije

SLABOSTI

-nedostatak vlastitog pogona za proizvodnju

-ograničen broj ljudi

PRILIKE

-širenje na europsko i svjetsko tržište

-razvoj inovativnih proizvoda

PRIJETNJE

-ozbiljna konkurencija na globalnom tržištu

-zasićenje domaćeg i regionalnog tržišta

Praćenje na daljinu

,,- Smjernice Europske komisije prema pravilnicima Europske unije nalažu strogo kontroliranje uvjeta u kojima se skladište i distribuiraju lijekovi te alarmiranje u slučaju izlaska izvan dopuštenih granica. Pravila su stroga jer i mala razlika u temperaturi može utjecati na sastav lijeka i njegovu kvalitetu te zbog toga i na zdravlje pacijenata. U skladu s propisanim pravilima razvili smo sustav i stalno pratimo trendove te dobivamo ideje kako neke stvari unaprijediti. Za sada jedino naša tvrtka nudi cjelovito rješenje primjenjivo i na skladišta i na vozila i na rashladne uređaje u ljekarnama. Razvili smo i aplikaciju za Android s pomoću koje se na daljinu mogu pratiti uvjeti u prostoru, što je korisno kad vozač, recimo, ljeti prevozi lijekove na Hvar i na trajektu dobije poruku da se zbog vrućine podignula temperatura u vozilu s lijekovima pa može sići do njega i uključiti klimatizacijski sustav kako bi se prostor temperirao. Kad smo riješili problem kontrole temperature i vlage u skladištima, vozilima i ljekarnama, uočili smo da lijekovi izlaze na visoku temperaturu od skladišta do vozila i od vozila do ljekarne. I onda smo osmislili PharmaBox, zadnju inovaciju, kutiju u kojoj se prenose lijekovi i u koju je ugrađen alarmni sustav, a može se pratiti GPS-om. Tako smo zaokružili cijelu liniju proizvoda u hladnom lancu – govori Krndija čija je Alius grupa, tvrtka u kojoj je zaposleno dvanaestero ljudi, 2015. zaključila s 3,4 milijuna prihoda i 215 tisuća kuna dobiti; slične rezultate očekuje i kad se podvuče crta pod poslovnu 2016.

Alius grupa za sada većinom posluje na domaćem tržištu, uz dva klijenta u BiH, a u doglednoj budućnosti tvrtka iz Viškova cilja i na šire globalno tržište.”

Izvozni planovi

,,- U fazi smo pripreme za izvoz svojih proizvoda. Izrađujemo prospekte na engleskom jeziku i planiramo pojaviti se na sajmovima u inozemstvu koje nešto znače za našu branšu. Na europskom i svjetskom tržištu postoji ozbiljna konkurencija. Ondje je američka tvrtka Testo, svjetska liderica na tržištu mjerne opreme koja je i nama uzor, ali u tome ne vidim problem. Već sad imamo znanja i iskustva da se možemo nametnuti, ne, naravno, toliko da osvojimo cijelo tržište, ali da kao mala tvrtka iz Hrvatske napravimo nešto na svjetskom tržištu, to svakako. Nemam razloga ne vjerovati u to – optimističan je Krndija kad je riječ o plasmanu Pharmaloggera i PharmaBoxa, ali i budućih proizvoda Alius grupe na globalno tržište.

Do ljeta planira dokraja razviti i treći inovativni proizvod, super precizni instrument za mjerenje vlage koji je već u ovoj razvojnoj fazi deset puta precizniji od konkurentskih instrumenata kojima Alius grupa kani i cjenovno konkurirati. Kako bi smanjila troškove proizvodnje i ubrzala proizvodni proces, tvrtka ulaže i u razvoj laboratorija za testiranje komponenata, sondi i kontrolera, koji su u fazi dobivanja akreditacije; u njih je do sada uložila 300 tisuća kuna.”

Županijska potpora

,,- Farmaceutska industrija jako je osjetiljiva na kvalitetu. Traži da preciznost mjernih uređaja bude vrhunska, što zahtjeva mnogo testiranja, debagiranja i troškova. Projektiranje i elektroniku radimo sami, također sami razvijamo prototipove i provodimo početne testove; za daljnja testiranja još se koristimo uslugama vanjskih laboratorija. Kad je proizvod spreman za serijsku proizvodnju, izrađujemo ga u Zagrebu u suradnji s tamošnjom tvrtkom. Mala smo tvrtka i u ovoj fazi ne planiramo toliko veliko ulaganje u strojeve i opremu za serijsku proizvodnju – kaže Krndija.

Vrijednost Alius grupe prepoznala je i poduprla i Primorsko – goranska županija. U sklopu projekta ‘Komercijalizacija inovacija’, provedenog u suradnji s Fipro, zakladom za financiranje izrade protutipova, Alius grupa dobila je sto tisuća kuna beskamatnog kredita, od čega su 20 posto nepovratna sredstva. Novac je iskorišten za razvoj i unaprjeđenje Pharmaloggera, kupnju potrebne opreme, odnosno dijelova za proizvodnju, te razvoj novog softvera i aplikacije koji prate temperature u vozilima mobitelom.

Sustavom preciznog mjerenja i kontrole temperature i vlage u hladnom lancu distribucije lijekova Alius grupa za sada ostvaruje polovinu prihoda. Oni će i dalje rasti u odnosu na segment sustava tehničke zaštite s kojim je tvrtka započela poslovati i koji joj je i dalje važan i stabilan izvor prihoda. Njezini su ostali proizvodi sustavi videonadzora, protuprovalni alarmni i vatrodojavni sustavi, svjetlovodni sustavi prijenosa signala, GSM i LAN kontrolni sustavi te sustavi evidencije radnog vremena.”