Stalni nadzor temperature u ljekarnama – poboljšanje kvalitete u hladnom lancu

Stalni nadzor temperature u ljekarnama

 

Svi lijekovi imaju propisanu temperaturu za skladištenje, bilo da se lijek skladišti na sobnoj temperaturi 15-25 °C ili na temperaturi 2-8 °C za hladnjak odnosno 8-15 °C ako se radi o komori.  U slučaju izlaska temperature izvan dozvoljenih granica, dolazi do drastičnog smanjenja učinkovitosti lijeka. 

ZAŠTO JE VAŽAN NADZOR TEMPERATURE U LJEKARNAMA?

U rashladnim uređajima je moguće samostalno reguliranje temperature. Što se tiče skladištenja lijekova u prostoru bilo da se radi o oficini, skladišnom prostoru ili laboratoriju, prostorna temperatura se mora dodatno regulirati jer na nju utječu vanjski uvjeti – temperatura zraka. Temperatura prostora utječe i na regulaciju temperature unutar hladnjaka i komora. Posebno u vrijeme izrazito toplih ili hladnih dana.

Tijekom zimskih mjeseci osobito u noćnim satima ponekad dolazi do izlaska temperature ispod dozvoljenih granica.

Grafikon temperature prostorne sonde u ljekarni tijekom izrazito niskih temperatura (zima)

Također, slična situacija se događa i u ljetnim mjesecima. Za vrijeme rada ljekarne, dok su rashladne jedinice uključene, prostorna temperatura je unutar dozvoljenih granica, ali vrlo brzo po završetku rada ljekarne dolazi do rasta temperature i izlaska iznad dozvoljene granice.

Grafikon temperaturee iznad dozvoljenih granica

Grafikon temperature prostorne sonde u ljekarni tijekom izrazito visokih temperatura (ljeto)

Međutim, raspon temperature od 15-25°C  nije prihvatljiv za sve lijekove. Određeni lijekovi zahtijevaju hlađenje čija  je optimalna temperatura skladištenja mnogo niža od prosječne sobne temperature. Za takve je lijekove izrazito štetno duže vrijeme skladištiti izvan dozvoljenih granica jer može doći do promjene kemijskog sastava lijeka.

Ljekarne koje nemaju odgovarajući nadzor temperature riskiraju ispravnost prodaje lijekova. Svako izlaganje ekstremnim uvjetima može uzrokovati promjene lijeka; snaga određenih lijekova može se smanjiti. Aktivni sastojak više nema jednako djelovanje kao pri proizvodnji. Za neke vrste lijekova kao npr. inzulin posljedice mogu biti i puno ozbiljnije. Ako se inzulin ne drži na odgovarajućoj temperaturi hladnjaka u ljekarni, može postati nedjelotvoran za dijabetičara kojemu je u određenom trenutku od izrazite važnosti.

U KOJIM JE PROSTORIMA POTREBAN NADZOR TEMPERATURE U LJEKARNAMA?

Kako bi bili sigurni u ispravnost kvalitete lijekova koji se nalaze u ljekarni određeno vrijeme prije nego dođu do pacijenta, potreban je stalni nadzor temperature u rashladnim uređajima, ali i u svim prostorijama ljekarne u kojima se lijekovi nalaze ( oficina, skladište, laboratorij). Jedino na ovaj način može se garantirati da lijek nije bio izložen temperaturnim odstupanjima.

Iako ljekarna može skladištiti proizvode u farmaceutskim hladnjacima koji održavaju temperaturu stabilnom, ne može djelovati na neke vanjske čimbenike kao što je npr. nestanak struje. Ukoliko bi do nestanka struje došlo u vrijeme kada je ljekarna zatvorena, sustav za stalni nadzor temperature u ljekarnama bi zabilježio promjene i o tome obavijestio zaduženu odgovornu osobu.

NADZOR TEMPERATURE U HLADNJACIMA

Svi rashladni uređaji moraju imati stalni nadzor temperature neovisno radi li se o hladnjacima s temperaturnim rasponom 2-8°C ili 8-15°C. Kako bi se izbjegli učestali izlasci temperature izvan dozvoljenih granica, ali i sama homogenost hladnjaka javlja se potreba za korištenjem farmaceutskih hladnjaka. U slučajevima korištenja kućanskih hladnjaka, temperatura unutar samog hladnjaka u različitim točkama zna varirati i po nekoliko stupnjeva.

Temperaturni raspon rada farmaceutskog hladnjaka

Temperaturni raspon rada farmaceutskog hladnjaka

Temperaturni raspon rada kuhinjskog hladnjaka

Temperaturni raspon rada običnog hladnjaka

Rezultat nepravilnog skladištenja lijekova osim neučinkovitosti lijeka je i značajan financijski gubitak zbog potrebe za otpisom lijekova. Prilikom svakog povrata lijeka dobavljaču, potrebno je priložiti temperaturnu listu za povrat lijeka neovisno radi li se o lijeku koji je skladišten unutar rashladnog uređaja ili prostoru.

KAKO PRIPREMITI TEMPERATURNU LISTU ZA POVRAT LIJEKA?

Pharmalogger softver je aplikacija kojoj imaju pristup svi korisnici Pharmalogger sustava za stalni nadzor temperature. Svaki korisnik ima pristup aplikaciji putem korisničkih podataka koje dobiva prilikom kupnje Pharmalogger sustava (korisničko ime i lozinka). Unutar aplikacije na jednom su mjestu vidljivi rezultati temperature svih senzora koji su postavljeni u rashladnim uređajima i prostoru. Vrijednosti temperature moguće je pregledavati trenutno, dnevno ili periodično. Također, sustav omogućuje unos bilješki ( npr. bilješka o povećanju temperature prilikom punjenja ili čišćenja hladnjaka), kao i mogućnost potvrde alarma u slučaju izlaska temperature izvan dozvoljenih granica. Primatelj može zaprimiti alarm putem sms-a ili e-maila.

Izvještaj za povrat lijeka izrađuje se unutar periodičnih rezultata; temperaturna lista se radi za period od kada je lijek zaprimljen u ljekarnu  (datum ulaska lijeka u ljekarnu) do  dana otpreme lijeka iz ljekarne. Temperaturna lista prikazana je putem grafičkog, ali i tabličnog prikaza podataka mjerenja s  razmakom mjerenja od 10 min – 15 min. Na ovaj način sa sigurnošću možemo znati da li je bilo temperaturnih odstupanja.

Temperaturna lista za povrat lijeka

 

Praćenje temperatura u ljekarni je izrazito važno i zahtjeva vrijeme. Kako bi bili sigurni da je temperatura ispravna i bili obaviješteni u slučaju temperaturnih promjena izvan dozvoljenih granica, obratite nam se s povjerenjem. S našim Pharmalogger proizvodom nudimo i uslugu održavanja koja uključuje  pristup korisničkim stranicama za izradu temperaturne liste prilikom povrata lijeka i pristup našoj korisničkoj podršci koja Vam je na raspolaganju za sve upite. Ipak, najveću prednost predstavlja sigurnost u kvalitetno skladištenje lijekova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)