Farmaceutski i medicinski hladnjaci – precizna regulacija i kontrola temperature

farmaceutski hladnjaci

Ako osnivate ili vodite ljekarnu zasigurno ćete u svojim prostorijama skladištiti široku paletu lijekova i cjepiva. Većina će ljekarnika u tom slučaju za skladištenje lijekova odabrati profesionalni farmaceutski odnosno medicinski hladnjak. Oni se bitno razlikuju od standardnih hladnjaka koji se koriste u domaćinstvu budući da imaju vrlo precizne karakteristike za kontrolu i regulaciju temperature.

Ali zašto je precizna regulacija i kontrola temperature toliko bitna prilikom čuvanja lijekova u Vašoj ljekarni?

Lijekove treba čuvati na propisanim temperaturama

Pojedine lijekove poput inzulina – i većine cjepiva – treba čuvati u određenom temperaturnom rasponu, obično između 2 °C i 8 °C. To je područje temperature koje ih održava stabilnima. U slučaju cjepiva, ona moraju svakako ostati unutar tog opsega kako bi mogla utjecati na imunološki sustav. Ako je temperatura previsoka, njihova imunogenost se smanjuje i mogu postati beskorisna. Neka cjepiva, poput cjepiva protiv ospica, posebno su osjetljiva na temperaturu. Kada se izlažu previsokoj temperaturu može doći do oštećenja njihove strukture. Kad temperatura postane preniska, to također može nanijeti štetu cjepivima. Razrjeđivač – tekućina koja se koristi u mnogim cjepivima, može se smrznuti na hladnim temperaturama što može uništiti cjepivo. Iz tog razloga, cjepiva se moraju se čuvati u ovom uskom temperaturnom rasponu od trenutka proizvodnje pa sve do upotrebe.

Temperaturne varijacije mogu rezultirati financijskim gubicima

Problem korištenja standardnih kućnih hladnjaka ili nekvalitetnih hladnjaka jest taj što ne mogu održavati temperaturu dovoljno precizno. Kada su određeni lijekovi i cjepiva izloženi velikim variranjima temperature može doći do nepovratnog oštećenja. Time se utječe na njihovu učinkovitost i postaju nesigurni za upotrebu jer tada pacijenta ne mogu zaštititi od bolesti. Jednom oštećeno, cjepivo u osnovi postaje beskorisno. Ovi proizvodi su najčešće vrlo skupi i njihova oštećenja mogu dovesti do značajnih financijskih gubitaka za Vašu ljekarnu.

Kako farmaceutski i medicinski hladnjaci održavaju definiranu temperaturu ?

Postoji nekoliko razloga zbog čega su farmaceutski i medicinski hladnjaci najbolje rješenje za čuvanje cjepiva i lijekova. Glavna prednost ovih hladnjaka je što su karakteristike upravljanja i kontrole temperature daleko detaljnije i preciznije. Kada podesite određenu temperaturu, ona neće varirati kao standardni hladnjak za hranu i piće, već ostaje ujednačena unutar podešenog raspona. Farmaceutski odnosno medicinski hladnjak imati će ugrađene umjerene temperaturne sonde za automatizirani nadzor temperature. Takve sonde neprekidno prate temperaturu, bilježe je i omogućuju njenu analizu kroz automatizirani softver sustava kao što je Pharmalogger sustav. Farmaceutski i medicinski hladnjak također može imati alarm koji upozorava korisnike kada temperatura izađe iz navedenog raspona. Primjerice, ako vrata slučajno ostanu otvorena ili ako dođe do kvara u hladnjaku, oglasit će se zvučni alarm. To omogućuje brzu akciju za rješavanje problema prije nego što se lijekovi unište. Isto tako, automatizirani sustav za nadzor temperature omogućiti će slanje obavijesti putem SMS-a i e-maila o izlasku temperature te će tako pravovremeno obavijestiti odgovornu osobu i izvan radnog vremena.

Lijekove uvijek čuvajte u specijaliziranim farmaceutskim i medicinskim hladnjacima

Nikada nemojte čuvati lijekove ili cjepiva u hladnjaku koji nije posebno dizajniran za ovu svrhu. Nije vrijedno rizika. Ipak, tada je prisutna opasnost od potencijalnih gubitaka zbog mogućeg uništavanja skupih lijekova koja bi mogla imati ozbiljan financijski utjecaj na Vaše poslovanje.

Provjerite našu ponudu farmaceutskih hladnjaka, odaberite model koji bi najviše odgovarao potrebama Vaše ljekarne i osigurajte da se svi vaši lijekovi i cjepiva uvijek pravilno čuvaju.