Farmaceutski i medicinski hladnjaci za čuvanje lijekova

profesionalni hladnjaci

Lijekovi  koji  zahtijevaju  hladni  lanac  (od 2°C do 8°C)  tijekom čuvanja  i transporta ulaze u najsenzibilniju, a samim time i najkritičniju skupinu lijekova.  Upravo zbog toga hladnjaci za ljekarne ili farmaceutski hladnjaci smatraju se osjetljivom i vrlo zahtjevnom opremom koju treba pomno odabrati.

Često se postavlja pitanje – je li hladnjak za domaćinstvo odgovarajući za čuvanje lijekova? Odgovor je  sljedeći – Hladnjak za domaćinstvo može biti odgovarajući za čuvanje lijekova za održavanje temperature od 2 do 8°C, ali zapravo u vrlo kratkom periodu. Hladnjaci za domaćinstvo obično nemaju homogenu temperaturu i javljaju se velike razlike u mjerenjima temperature od vrha do dna uređaja, čak i do 5°C. U njima je primjerice donji prostor skladištenja hladniji i mjeri oko 2°C dok gornji dio istovremeno mjeri 7°C. Karakteristika profesionalnog hladnjaka je dobra homogenost koja omogućava da se temperatura u cijelom hladnjaku održava unutar 2°C, primjerice od 4 do 6°C. Također, brtva na vratima hladnjaka za domaćinstvo predviđena je za mali broj dnevnih otvaranja (cca 10 dnevno) dok je u ljekarni isti broj otvaranja uočen u 1 satu (!!)

Farmaceutski ili medicinski hladnjaci za čuvanje lijekova su po izradi i tehničkim karakteristikama prilagođeni stvarnim potrebama ljekarnika i jedini predstavljaju dugoročno i kvalitetno skladištenje lijekova u propisanim uvjetima.

Svi uređaji u našem asortimanu isporučuju se sa kvalifikacijskom dokumentacijom prema Dobroj distribucijskoj praksi (Good Distribution Practice) koja uključuje temperaturno mapiranje u uvjetima sa minimalnim i maksimalnim kapacitetom punjenja hladnjaka, testiranje stabilnosti temperature proizvoda prilikom izlaska temperature izvan granica te izvještaj o umjeravanju hladnjaka. Ovdje provjerite našu ponudu hladnjaka za ljekarne.